Zadania zawodowe:
|
- sporządzenie planów krótko-, średnio- i długoterminowych oraz realizowanie założonych celów biznesowych gospodarstwa sadowniczego;
- określanie rodzaju i ilości produkcji roślin sadowniczych z uwzględnieniem przydatności gleb i klimatu lokalnego oraz możliwości zbytu oraz planowanie nasadzeń, kwater, dróg i miejsc poboru wody;
- planowanie i nadzorowanie przygotowania gleby pod plantacje przez odpowiednie nawożenie, stosowanie przedplonów, orkę, bronowanie itp.;
- organizowanie zakupu sadzonek;
- zlecanie budowy konstrukcji nośnych dla drzew i roślin prowadzonych szpalerowo;
- planowanie i nadzorowanie zabiegów pielęgnacji roślin posadzonych
i owocujących przez odpowiednie cięcie i formowanie, odchwaszczanie międzyrzędzi, nawożenie, nawadnianie, ochronę przed chorobami i szkodnikami itp.;
- koordynowanie zbioru owoców;
- zapewnianie odpowiednich warunków przechowywania owoców do czasu ich sprzedaży oraz przygotowywanie owoców do sprzedaży (kalibrowanie
i sortowanie zgodnie z normami);
- wykonywanie szacunków finansowych w celu opracowania budżetu gospodarstwa;
- planowanie i kontrolowanie wykorzystania środków i zasobów gospodarstwa sadowniczego;
- zatrudnianie pracowników stałych i sezonowych na okres zbiorów;
- organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników, w tym motywowanie i szkolenie pracowników oraz prowadzenie dokumentacji pracowniczej;
- prowadzenie negocjacji z kontrahentami: dostawcami sadzonek, nasion, środków ochrony roślin, nawozów, maszyn i urządzeń rolniczych itp. oraz odbiorcami płodów rolnych;
- organizowanie sprzedaży owoców;
- wykonywanie szacunków finansowych w celu opracowania budżetu gospodarstwa;
- planowanie i kontrolowanie wykorzystania środków i zasobów gospodarstwa sadowniczego;
- prowadzenie dokumentacji, zapisków i kalkulacji produkcji sadowniczej;
- nadzorowanie stosowania w gospodarstwie zasad etyki, ergonomii oraz przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska
|